Egy ingatlanos emlékiratai 5. – Tárgyalni tudni kell

,

Történt egyszer, hogy találkoztam egy vevővel, aki Svájcba szakadt hazánk fiaként itthon szerette volna ingatlanba fektetni a pénzét. Néhány napot töltött csak Magyarországon, de szakított időt arra, hogy találkozzon velem és elmondja, hogy milyen lakást is szeretne.

Az V. kerületben kerestünk egy magas emeleti, 3 szobás, 100 nm körüli, felújított, vagy újszerű, jól kiadható lakást. 40.000.000 Ft volt rá a keret. Emberünk visszament Svájcba, így volt időm a keresésre, ráadásul biztos lehettem benne, hogy nélkülem nem fog lakást nézegetni, hiszen elutazott.

Néhány nap keresgélés után megtaláltam a megfelelő ingatlant a Molnár utcában. Egy néhány éve elkészült tetőtér beépítésről volt szó, szép, felújított ház, újszerű lakás, 45.000.000 Ft-os irányár. A nehézséget csak az jelentette, hogy egy konkurens iroda hirdette, és tudom, önző dolog, de én nem akartam megosztani a jutalékomat senkivel. De mivel jól ismerem az V.kerület házait, tudtam, hogy melyik épületek tetőterét építették be mostanában, tehát gyorsan ki tudtam szűrni azt a néhány házat, ami szóba jöhetett. Hamarosan megszereztem a tulajdonos nevét és telefonszámát, megírtuk a megbízást, és szerveztük a megtekintést. Azt is kiderítettem, hogy a tulajdonosnál a lélektani határ 40.000.000 Ft.

A vevő hazajött, megnézte a lakást, és tett egy 41.000.000 Ft-os ajánlatot. Már örültem, és biztattam a vevőt is, hogy el tudom intézni, hiszen az előzetes információm szerint bőven a “léc fölött” volt az ajánlat.

A tulajdonos 14:00-kor szóban el is fogadta az ajánlatot, majd megbeszéltünk egy találkozót még aznap 18:00-ra, amikor írásban is megerősíti az elfogadást. Ekkor jön létre az ajánlati kötöttség, tehát jogilag innentől beszélhetünk arról, hogy a lakás elkelt.

Szóltunk a vevőnek, hogy sínen vagyunk, minden rendben lesz.
De 16:00-kor csörgött a telefon. A tulaj volt a vonal végén, és azt mondta, hogy éppen egy másik ingatlanirodában ül, ahol elé tettek egy 42.000.000 Ft-os ajánlatot, és kérdezi hogy most mi legyen.

Sejtettük, hogy valami turpisság van a dologban, de nem volt mit tenni, ha akartuk az üzletet, kénytelenek voltunk felhívni a vevőt, és elmondani neki a frankót, hogy a tulajdonos kapott egy magasabb ajánlatot, és überelni kéne.

A vevő anyázott, merthogy szóban már megvolt a megállapodás. De ő sem tudott mit tenni, és szerette volna a lakást, ezért nem mert kockáztatni. Kérdezte, hogy szerintünk blöfföl-e a tulajdonos, de nem tudtunk mit mondani, mert mi sem akartuk kockáztatni az üzletet. Annyit tudtunk mondani, hogy ha szeretné a lakást, überelni kell az ajánlatot.

Nagy dirrel-durral végül azt mondta, hogy megad érte 42.500.000 Ft-ot, de garanciát akar, hogy nem lesz egy fél óra múlva 43.000.000 az ár. Azonnal hívtuk a tulajdonost, hogy a vevő megadja a 42.500.000 Ft-ot, de egy kikötéssel: Most azonnal feláll, és eljön a másik ingatlanostól.

A tulaj annyit mondott, hogy rendben, már megy is. Innentől zökkenőmentes volt az ügy, egy dologtól eltekintve. Az adásvételi szerződésen ültünk, mikor a vevő felhozta az alku-témát, és megjegyezte, hogy nem esett jól neki.

A tulajdonos mosolyogva annyit mondott: Tényleg volt másik vevő. De ha nem lett volna, akkor is eljátszom. Hiszen ez a kis trükk másfél millió forintot hozott a konyhára… Én akkor már tudtam, hogy blöff volt, de gondoltam nem fájdítom a vevő szívét.

Lássuk be, ügyes volt a tulajdonos. Akkor megtanultam a leckét, hogy ha az ember felismeri a blöff lehetőségét, jól lehet profitálni belőle.

 

Ha ezek után olyan ingatlanost bíznál meg aki érti a dolgát, küldd el az adataidat, 48 órán belül jelentkezünk!

 

[su_button url=”https://ingatlan48.hu/kapcsolat/” background=”#007db4″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″ icon=”https://eladjukalakasod.hu/wp-content/uploads/2018/05/ingatlan48_800x800pngjófff.png”]Kapcsolatfelvétel[/su_button]

 

A cikk írója:

Mlinárik Márton

Mlinárik Márton

Ingatlan48, Irodavezető

10 év talpasztalattal rendelkezem az ingatlanközvetítés területén. 4 évig dolgoztam a Duna House, 6 évig az Immo1 hálózatában. Voltam milliomos üzletkötő, franchise partnerként alapítottam és vezettem 4 ingatlanirodát, amelyek évről évre a hálózat legjobbjai voltak. Hiszem, hogy az ingatlanközvetítés egy nagyon szép szakma, amely az emberek segítéséről szól, de sajnos ezt itthon sokan nem így gondolják. Úgy döntöttem, hogy blogot írok, hogy változtassak az ingatlanközvetítők megítélésén.

 

 

2 hozzászólások

Visszakövetés

  1. […] Én és a csapatom eddig 112 sikeres ártárgyalást zártunk ebben az évben, és amikor ezeket a sorokat írom, még csak augusztus közepe van. Egy profi ingatlanos segítsége súlyos százezreket jelent az alkunál. […]

  2. […] Én és a csapatom eddig 112 sikeres ártárgyalást zártunk ebben az évben, és amikor ezeket a sorokat írom, még csak augusztus közepe van. Egy profi ingatlanos segítsége súlyos százezreket jelent az alkunál. […]

Válasz

Szeretne Ön is hozzászólni?
Regisztráljon ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük